Rengastien AUTOTARVIKE OY
EtusivuKalenteriTuloksetPörssiKerhotTiimit ja kuskitUutisetVideotValokuvatBlogiEsittelytSpeedwaysanamat
Pirkan Mooottorimiehet ry

Useiden Tampereen Työväen Moottoriseuran jäsenten kyllästyminen seuransa räikeään poliittiseen toimintaan johti PirMM:in perustamiseen keväällä 1951. Perustava kokous pidettiin 21.3. 1951 ja seura rekisteröitiin huhtikuussa samana vuonna. Tavoitteena oli uusi seura, joka ei olisi poliittisesti yhtä aktiivinen, ja se haluttiin nimenomaan TUL:in alaisuuteen. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli Otto Helenius.

Ensimmäinen seuran järjestämä kilpailu oli maarata-ajot Tampereen vanhalla Hippoksella 1951. Vuonna 1952 Hämeen Moottorikerho (HäMK), Pirkan Moottorimiehet (PirMM) ja Tampereen Työväen Moottoriseura (TTM) alkoivat yhteisvoimin rakentaa rataa Tampereen Pyynikille. Vuoden 1952 aikana rata-alue oli saatu raivattua ja rataa reunustava aita rakennettua. Huhtikuussa 1953 jätettiin kaupunginhallitukselle anomus rahallisesta tuesta, jonka avulla rata saataisiin lopulliseen kuntoonsa. Eteläpuiston vihkiäiskilpailun 31.7.1953 voitti maksimipistein 15/5 Ilmo Teräs (HäMK). Mainittavaa on myös vuonna 1954 järjestetty Tampere - Muu Suomi joukkuekilpailu, johon myytiin lippuja 457 950 silloisella markalla.

Vuonna 1954 järjestetyn kilpailun seuran logosta voittajaksi poimittiin TUL:in perinteinen Harley-Davidson moottorin silhuetti, johon yhdistettiin seuran nimi. 1950-luvulla seura hankki rahaa toimintaansa järjestämällä tansseja mm. Pyynikillä, Viikinsaaressa ja loppujen lopuksi jopa kaupungin ulkopuolella. Lisäksi järjestettiin arpajaisia ja paperinkeräyksiä. Toiminnan alkuvaiheessa mukana oli myös autoilla ajetut "maantietarkkuus-ajot". Viimeisen kerran tällaiset myöhemmin ST nimikkeen (suunnistus-tarkkuus) saaneet kilpailut järjestettiin 1972. Syynä lopettamiseen oli niiden vaatima suuri työ.

Jääspeedway on myös kuulunut seuran toimintaan alusta saakka. Pyynikillä on ajettu pitkäpiikkistä jo vuodesta 1955, ja sama toiminta jatkuu säiden salliessa edelleen kerran vuodessa. Seuran järjestämää SM-kilpailua 10.3.1963 oli seuraamassa lähes tuhat ihmistä. Keväällä 2004 järjestettyä henkilökohtaista kilpailua oli paikanpäällä seuraamassa n. 1500 ihmistä. Perinteitä siis lajin seuraamiselle Tampereella riittää.

Speedwayn osalta 1970-luvulla alettiin puuhata omaa joukkuetta, ja sen nimestä järjestettiin kilpailu. Kovan keskustelun ja äänestyksen päätteeksi voittajaksi nousi tuntemattomaksi jääneen henkilön ehdotus Wasamat. Siitä lähtien seuran korkeimmalla sarjatasolla ollut joukkue on kilpaillut Wasamat nimen alla.

Seuran lajikirjoon on kuulunut aikojen saatossa myös muita lajeja, jotka eivät kuitenkaan ole saavuttaneet yhtä pitkää suosiota seurassa kuin ratalajit speedway ja maarata. Trial, motocross, road racing ja moottorikelkat ovat kaikki rikastuttaneet seuran lajikirjoa. Eteläpuiston radalla on ajettu kolmasti jopa moottorikelkka-speedwayta. Ensimmäisen kerran 28.2.1979 ja viimeisen kerran 16.3.1980.

Tällä hetkellä seuran aktiiviseen lajivalikoimaan kuuluu speedway, jääspeedway ja maarata. Ratatilanne Tampereella on heikko. Speedwayradan siirryttyä Eteläpuistosta Kaanaaseen kuihtui kuljettajatilanne Tampereen alueella kuudesta joukkueesta kuuden kuljettajan kautta hiljalleen muutamaan harrastajaan. Pirkan Moottorimiesten ja Nokia Pyryn yhteistyössä rakentama Nokian rata 1990-luvun puolivälissä on sekin niin huonossa kunnossa, ettei siellä ole mahdollista järjestää kilpailutoimintaa. Kaanaan osalta lisäksi vielä ympäristölupiin kohdistuneet valitukset ovat sulkemassa jopa koko moottoriurheilukeskusta lähitulevaisuudessa.

Seuran mestaruudet:

Speedway:
Joukkue SM: 1997 Pasi Pulliainen, Petri Kokko, Petri Vaatsio, Marko Jumisko, Jyri Palomäki ja Tomi Kalliomäki

Pariajon SM: 1989 Ari Koponen ja Michael Back

U21 SM: 1991 Esa Einola

Maarata:
Henkilökohtainen SM: 1988, -91, -94, -98, -99, 2000, -01, -02 Jari Kortelainen

Jääspeedway:
Henkilökohtainen SM: 1992 Jari Moisio

Teksti: Petteri Pohjola
Lähdeteos: Pirkan Moottorimiesten historiikki 1951-2001, Lasse K. Laitinen 2001
  KALENTERI
Idän Ritarit Racing Ry
Harri "HAKKI" Saari
Kille Lahtinen palkittiin elämäntyöstä
Jari Mäkinen
Teemu ja Timo Lahti
Speedway team Aarnio
Hopeapiikit
Tommy Flyktman
  Pirkan Mooottorimiehet ry
Eastlands Engineering
Rene Lehtinen
Vili Hautala
  MultiCopterCenter.com

Speedwaysanomat

Tilitoimisto Ulla Mursula