Rengastien AUTOTARVIKE OY
EtusivuKalenteriTuloksetPörssiKerhotTiimit ja kuskitUutisetVideotValokuvatBlogiEsittelytSpeedwaysanamat
MIIA-MARIA VEPSÄLÄINEN LAJIRYHMÄÄN
05.03.2016 - Speedwaysanomat

UUSI NUORISOVASTAAVA
Julkaistu Speedwaysanomien numerossa 10/2015


Miia-Maria Vepsäläinen on kokenut kuljettaja kiihdytyspuolella. KUVA: M-M Vepsäläinen arkisto

<FACT FILE>
NIMI: Miia-Maria Vepsäläinen
PERHE: Naimaton
ASUU: Helsinki
KÄY TÖISSÄ: Banijay Finland Oy, tv-tuotantoyhtiö
HARRASTAA: Ulkoilu sekä lenkkeily ja nyt uutena Crossfit
KIIHDYTYSAJOSSA: Kilpaillut useassa ryhmässä, pääryhmänä Super Twin Top Gas. Virallinen ennätys on 8.907 sekuntia ja loppunopeusennätys 228.09km/h Lähde: Drag Racing European Database/Pasi Uponen

Marko Partasen lopetettua vuoden 2014 päätteeksi Moottoriliiton lajiryhmässä nuorisovastaavana, oli paikka pitkään avoinna. Nyt viime vuoden lokakuussa Moottoriliiton syksyn lajipäiville ratalajien kokoukseen kokoontuneet ihmiset saivat yllätyksekseen kuulla, että lajiryhmään on vihdoin löytynyt uusi nuorisovastaava. Koko kesän auki olleeseen paikkaan ei ollut halukkaita löytynyt, mutta nyt lajipäällikkö Timo Kujanpää oli osannut kääntää sen oikeaksi osoittautuneen kiven, sillä helsinkiläinen Miia-Maria Vepsäläinen oli ottanut haasteen vastaan. Speedwaysanomat antoi Vepsäläiselle viime vuoden lopulla mahdollisuuden esitellä paitsi itsensä, niin omat tavoitteensa ja toimintamallinsa lajin parissa puuhaaville.

Haastattelu on aina parasta aloittaa mahdollisimman helpolla kysymyksellä, joten miten tai miksi tulit aikoinaan mukaan ratalajeihin?
Ratalajit ovat olleet minun intohimoni jo vuosia. Tuohon vaikuttaa varmasti se, että olen ollut tuttu kasvo jo pienenä tyttönä jääspeedwayvarikoilla niin Suomessa, kuin pitkin Eurooppaa. Veri veti tuonne radoille, kuten perhekin ja taisi siihen aika kovaa vaikuttaa myös se, että olen kasvanut yhdessä jääspeedwaykuljettaja Antti Aakon kanssa. Pienen tytön syntymäpäivät monesti vietettiinkin Hollannin Assenissa tai Saksan Berliinissä. Kotikaupunki oli tuolloin Kuopio ja Varkaudessa rampattiin kesät myös katsomassa speedwaytä.

Millaisissa rooleissa olet ollut lajissa mukana?
Euroopan jääspeedwayradat olivat tulleet jo pienenä tyttönä tutuiksi. Mutta intohimo ratalajeja kohtaan toi sitten takaisin muutamien vuosien tauon jälkeen. Hakeuduin Moottoriliiton koulutuksiin, josta sitten avautui uudestaan portti ratalajien maailmaan. Muutaman vuoden olen ollut tuttu näky ratalajien kansallisella kuin kansainvälisellä puolella. Suuri kiitos kuulu ehdottomasti Mika Laukkaselle, Kaj Laukkaselle ja Jarno Kososelle, jotka ovat ottaneet minut mukaan näihin kisoihin mitä olemme matkanvarrella yhdessä tehneet.


Miia-Maria Vepsäläinen äärimmäisenä oikealla kilpailunjohtajana Tampereen Eteläpuistossa ajetussa minispeedwayn viikonlopussa viime lokakuussa.

Kerro lyhyesti, kuinka nuorisovastaavan rooli tuli tarjolle ja sen hyväksyit?
Muutama vuosi on siis ratalajeja takana nuoruudesta ja muuta viime vuosi on nyt taas oltu aktiivisesti mukana Suomessa järjestetyissä kansallisissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa. Takana on myös monta vuotta omaa kiihdytysajouraa Euroopassa. Näkemystä moottoriurheiluun siis monelta saralta löytyy. Uskoisin että yllä mainittujen seikkojen perusteella minut löydettiin ja valittiin tehtävään. Ja varmasti tuomaan jotain uutta, ja hiukan uudenlaista näkökulmaa asioihin.

Nuorisovastaava on tähän mennessä käytännössä tarkoittanut minispeedwayn hoitamista lajiryhmässä. Nyt mukana on microspeedway 5-10 vuotiaille lapsille ja uutuutena mahdollisesti 250cc, jonka kohderyhmää on 13-17 vuoden ikäiset nuoret. Ikähaarukka on siis varsin laaja. Miten olet valmistautunut tai ajatellut pystyä hallitsemaan näinkin värikkään paletin?
Yhdessä! Yksin en tähän taistoon ole lähtemässä, vaan yhdessä moottorikerhojen kanssa. Lähdemme toteuttamaan yhdessä laatimaamme suunnitelmaa niin harraste-, kuin kilpailupuolella. Yritän tuoda toimintaan mukaan valmentajia, valmennusta ja säännöllisyyttä. Näen tärkeänä myös yhteistyön eri moottorikerhojen välillä. Puhumme lapsista ja nuorista, nuorisotoiminnan lähtökohdat ovat kuitenkin aina samat iästä riippumatta. 250cc on luokka joka on tällä hetkellä ajankohtainen asia ja tässä yritämme pysyä ajan tasalla niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Ennen Marko Partasta nuorisovastaavan roolissa nähtiin Rauno Palmi. Myös heitä ennen nuorisovastaavan rooli on vahvasti yhdistetty omaan poikaan, joka ajaa ja isä hoitaa siinä sivussa lajin yhteisiä asioita. Olet nyt poikkeus tähän kaavaan noin kymmenen vuoden jälkeen. Se varmasti omalla tavallaan helpottaa toimintaasi, mutta miten itse näet tämän tilanteen?
Jokainen näistä nuorista on minulle tärkeä ja koen toki jonkinlaisen vastuun heistä. Kuitenkin puhumme jatkumosta. Nyt olemme tilanteessa, jossa meillä on jatkumo. Käytännössä voimme nyt sulkea pois tilanteen, johon olemme törmänneet vuosien aikana, kun nuorisovastaavan oma lapsi siirtyy isoihin pyöriin. Lähes poikkeuksetta nuorisovastaava on näissä tilanteissa vaihtunut, mutta nyt tilanne on eri.

Mitkä asiat tulevat olemaan niitä, joihin pääasiassa keskityt, ja miten aiot jaotella tehtäviä nuorisovastaavan ja kerhojen välillä?
Yritän pitää avainsanat mielessäni ja lähteä toteuttamaan projekteja yhdessä moottorikerhojen kanssa. Räätälöidään jokaiselle kerholle oma toimintasuunnitelma, jota lähdetään vetämään yhdessä eteenpäin pitäen kuitenkin yhtenäinen linja. Asetetaan tavoitteita jotka ovat toteutettavissa, jotka ovat haastavia, mutta mahdollisia toteuttaa.
1) Kilpakuljettajat (= nykyiset kuljettajat): Näen tässä osiossa tärkeänä a. Valmennus, tuoda valmennukseen mukaan lajin huippukuljettajat, säännölliset leirit (ajo- ja kuntoleirit) b. Fyysinen kunto ja sen testaus, mentaalivalmennus, ravitsemus. c. Kansainvälisyys ja sen tason kilpailuissa valmentajien ja nuorisopuolen tuki heille.
2) Uudet harrastajat (= jotka eivät vielä tiedä innostuvansa ja lähtevänsä mukaan): Viikoittainen valmennus joka toteuttaa näitä seuraavia painopistealueita: monipuolisuus, palkitseminen ja yhteistyö vanhempien kanssa. Lisäksi tekemisessä pitää olla mukana iloisuus ja innostus. Kaiken tulee siis olla lähtökohtaisesti kivaa ja hauskaa!


Kiihdytysajossa Miia-Maria Vepsäläisellä on myös omaa kilpailukokemusta paitsi kotimaasta, niin myös Euroopan radoilta. KUVA: Pasi Uponen.

Aake Mustosen vuosituhannen alussa vetämä IHanaa-projekti on yksi lajimme harvanpuoleisista menestystarinoista, josta kaikki puhuvat ja odottavat uutta. Sinulla on jo mahdollisesti idea kuinka vastaava tehdään. Valaise meille hieman suunnitelmiasi?
Ensinnäkin haluan kiittää Aakea tästä hienosta menneestä projektista ja uskon saavani Aakelta kultaakin kalliimpaa tieto taitoa itselleni toteuttamaan nuorisotyötä ratalajien parissa. Suunnitelmat kaudelle 2016 on luoda yhdessä moottorikerhojen kanssa erilaisia tapahtumapäiviä paikkakunnittain. Saada tapahtumille yhtenäinen toteutettava linja ja myös päivämäärät ajoissa esille, jotta voimme tehdä yhteistä mainontaa ja markkinointia niiden osalta. Olen itse aina mukana starttaamassa tapahtuman yhdessä moottorikerhon kanssa. Mielessä on myös tulevalle kaudelle 2016 rakentaa ja esitellä pilotti eri moottoriurheilulajien yhdistämisestä nuorisotoiminnassa. Sitä voi soveltaa erilaisiin tapahtumiin ja valmennukseen, ennen kaikkea myös uusien junioreiden hankintaan.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös saada käyntiin ”Speedway 85cc Festival” -kiertue jossa pilottina toimii syksyllä 2015 Tampereen Eteläpuistossa järjestetty samanniminen tapahtuma. Siinä viedään tapahtumat ja ajamisen kokeilumahdollisuus kaupunkien keskustoihin. Se toteutetaan kiertävänä kiertueena esimerkiksi tyyliin Tampere-Helsinki-Oulu–Turku.

TEKSTI: Petteri Pohjola ja Miia-Maria Vepsäläinen

(3.2.2016 Speedwaysanomat)Speedwaysanomat - 040 738 8374 - +358 40 738 8374 - toimitus@speedwaysanomat.fi
  UUTISPALSTA
2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012
2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004

SPEEDWAY: Antti Vuolas U21 Suomenmestari
18.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Nuorten SM-finaali avaa lauantaina kotimaan kauden
15.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Suomelle kylmää kyytiä Speedway of Nationsissa
12.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Tero Aarnio jäi lähelle jatkopaikkaa EM-karsinnoissa
03.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Lahti ja Mustonen jäivät ilman jatkopaikkaa EM-karsinnoissa
28.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Harjoitusleiri Hyvinkäällä viikonloppuna
25.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Nuorten ja maaradan edustustehtävät
15.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Ilmoittautuminen auki SM-finaaleihin
10.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Kuljettajavalinnat speedwayn edustustehtäviin selvillä
10.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Daniil Ivanov kolmanteen maailmanmestaruuteen - Tomi Tani päätti uransa
01.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Tomi Tani MM-pisteille Inzellissä
17.03.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: PM-finaali ruotsalaisten juhlaa, Tani paras suomalainen
09.03.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Paperilla SM-liiga on valmis ajettavaksi
24.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Mats Järf jälleen Suomenmestari
23.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Kauhajoella lauantaina SM-finaali
20.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Suomi viides MM-finaalissa
17.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Tani paras suomalainen EM-finaalissa
10.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Kaikilla kesän SM-finaaleilla nyt päivämäärä
08.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: SM-finaalin kuljettajat selvillä
06.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Tomi Tani mukaan EM-finaaliin
06.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
Vuosikalenterit JMS Storesta!
06.02.2019 - Speedwaysanomat
JÄÄSPEEDWAY: SM-finalistit selvillä, Norola karsinnan ykkönen
26.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Kuljettajia valittu edustustehtäviin
22.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: SM-karsinnan kuljettajat selvillä
15.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Suomalaiset jäivät ilman paikkaa MM-sarjassa
13.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Maailmanmestarit lauantaina Kauhajoella
09.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
  MultiCopterCenter.com

Speedwaysanomat

Tilitoimisto Ulla Mursula