Rengastien AUTOTARVIKE OY
EtusivuKalenteriTuloksetPörssiKerhotTiimit ja kuskitUutisetVideotValokuvatBlogiEsittelytSpeedwaysanamat
Joonas Kylmäkorven haastattelu
14.10.2010 - Speedwaysanomat

Vuoden 2010 maaradan maailmanmestaruus ratkeamassa kun Joonas Kylmäkorpi pitää Theo Pijperin takanaan erässä kolme kauden viimeisessä osakilpailussa. Kuva: Tomi Nevanperä

Joonas Kylmäkorpi ajoi maaradan maailmanmestaruuteen Tšekin Marianske Laznessa ajetussa MM-sarjan päätösosakilpailussa. 15 vuotta sitten ensimmäisen kerran pidempää ovaalia ajanut Kylmäkorpi kirkasti vuosien 2006 ja 2007 hopeat nyt siis mestaruudeksi. Viimeiseen osakilpailuun lähdettäessä seitsemän pistettä oli asetettu tavoite, sillä muiden kuljettajien suorituksista huolimatta se riittäisi mestaruuteen joka tapauksessa. Kylmäkorpi avasi kilpailunsa kolmossijalla ennen pahinta kilpakumppaniaan Theo Pijperia. Se tarkoitti samalla, että yksi vaivainen piste toisesta erästä sinetöisi hänet vuoden 2010 maaradan maailmanmestariksi. Kylmäkorpi otti erästä viisi toisen kolmossijan ja suomalaisjuhlat katsomossa saivat alkaa. Semifinaalipaikka jäi tällä kertaa eräsijoitusten perusteella saavuttamatta, mutta sillä ei ollut enää mitään väliä. Se mitä kaikista eniten haluttiin ja kaudesta oli lähdetty hakemaan, oli jo taskussa: henkilökohtainen maaradan maailmanmestaruus 2010.

Tuore maailmanmestari kertoo tunnelmistaan seuraavasti: ”Kun haave on ollut pikkupojasta asti voittaa jotain tällaista, niin onhan tämä todella hienoa. Ensimmäisen maaratapyöräni hankin vuonna 1996 ja ajoin pari kautta. Lopetin kuitenkin välillä tehdäkseni paluun joitain vuosia myöhemmin. Kaikki kyselee nyt, että miltä tämä tuntuu eikä minulla ole oikein antaa hyvää vastausta. Se on jonkinlainen sekoitus jännitystä, ihmetystä, tyytyväisyyttä mutta sitten lopulta pää on kuitenkin ihan tyhjä. Siis aivan tyhjä. Viimeinen osakilpailu käytännössä loppui osaltani, kun mestaruus varmistui. MM-sarja on kovatasoinen ja jokaiseen kilpailuun tein kovasti töitä paitsi pyörien ja oman fysiikan suhteen, myös keskittymiseni kanssa. Joten kun tajusin että kultaa tulee, oli minulla vaikeuksia pitää ajatuksia kasassa. Ajoin sitten loput eräni ilman paineita. Pitkin kautta olin ollut pistejohdossa ja moni oli jo aiemmin valmis antamaan mestaruuden minulle. Tajusin kuitenkin itse, että mitä tahansa voi tapahtua, sen on historiakin näyttänyt. Keskityin tekemään parhaani koko ajan, sillä et voi kuitenkaan voittaa mestaruutta ajatuksissasi ennen kuin olet tehnyt sen radalla. Kun se sitten lopulta tuli, oli tunne aivan uskomaton.”

Kuten Speedwaysanomissa aiemmin kesällä kerrottiin, on Kylmäkorven viime kausia vaivanneet loukkaantumiset. Loukkaantumiset joihin johtaneissa tilanteissa hän itse on ollut kaiken lisäksi se syytön osapuoli. Pieni tauko ajamiseen tuli tänäkin keväänä, mutta onneksi ei kuitenkaan katkenneiden luiden takia, vaan sitkeän flunssan. Siksi mestaruus maistuukin todella hyvälle, vaikka monivuotinen kilpakumppani Gerd Riss kaatuikin itsensä ulos MM-taistelusta menneellä kaudella. Kylmäkorpi jatkaa: ”Riss mukana tai ei, olisin voittanut joka tapauksessa. Olisi se varmasti ollut hivenen vaikeampaa, mutta olin tällä kaudella riittävän hyvä ja olisin voittanut maailmanmestaruuden joka tapauksessa. Parina aiempana vuotena se olen ollut minä joka on kärsinyt loukkaantumisista, mutta tiesin tällä kaudella olevani riittävän hyvä ottaakseni voiton. Ensi kaudella olemme molemmat jälleen samalla viivalla, joten silloin päästään katsomaan kumpi meistä on lopulta parempi. Toivottavasti hän parantuu nopeasti, sillä tapahtunut oli pettymys myös minulle. Laulun sanoja mukaillen show jatkuu ja toisen mukaan voittaja korjaa potin. Juuri niin se menee. Kaksi aikaisemmin saavuttamaani hopeamitalia eivät riittäneet minulle. Vaikka niiden pettymysten ja loukkaantumisten jälkeen oli vaikea nousta vielä kerran mukaan taisteluun, voin nyt sanoa kaiken olleen todellakin vaivan arvoista.”

Muutama vuosi sitten Speedwaysanomat hieman hätiköiden uutisoi Kylmäkorven kutsusta itsenäisyyspäivän vastaanotolle presidentin linnaan. Nyt on oivallinen hetki hätiköidä asian suhteen uudelleen. Kylmäkorpi itse kertoo: ”Kansainvälisen liiton palkintojen jakoa odotan innolla. Pääsen istumaan Valentino Rossin ja Tomasz Gollobin kaltaisten suuruuksien seuraksi, en malta odottaa. Siitä tulee varmasti hieno ilta. Uskon nyt näyttöjen riittävän myös kutsuun tapaamiseen Suomen presidentin kanssa. Edellisestä maaradan maailmanmestaruudesta kun on kulunut jo riittävän pitkä aika. Sen voitti Timo Laine vuonna 1961, siis melkein 50 vuotta. Michael Schumacher on sanonut, että voittajan saamat kukat kuuluvat useampaan vaasiin ja allekirjoitan sen täysin. Haluankin kiittää erityisesti Chris Geeriä ja Paul Knottia jotka ovat tehneet menneellä kaudella kovan työn tämän menestyksen eteen. Gerhard Marcel on tehnyt minulle tällä kaudella todelliset rakettimoottorit GM:n aihioista, jotka olen tehtaalta käyttööni MM-sarjaan saanut. Koko kauden aikana en keskeyttänyt yhtään erää MM-sarjassa, joten se kertoo kaiken siitä, kuinka hyvää työtä mainittu kolmikko on kauden aikana tehnyt. Kiitos tästä menestyksestä kuuluu myös kaikille suomalaisille lajissa mukana olleille ja edelleen oleville, jotka minua ovat urani aikana tukeneet ja eteenpäin auttaneet. Tällä kaudella mukana on ollut auttamassa myös Jouni Seppänen, jonka haluan erikseen nyt mainita.”

Pieni epäonni vei Kylmäkorven mahdollisuudet haastaa muut paikasta speedwayn MM-sarjassa 2009. 2010 mahdollisuudet vei kansainvälinen liitto kalenteriratkaisujensa kanssa. Ensi kaudella Kylmäkorvella on mahdollisuus tavoitella unelmaansa myös speedwayssa.

Mestaruusjuhlat Tšekissä jäivät kilpailua seuraamaan tulleiden suomalaisten hoidettavaksi, sillä Kylmäkorpi ajoi seuraavana päivänä kilpaa Puolan 1. divisioonassa. Ensimmäisen maailmanmestaruutensa voittaneena Kylmäkorpi ei kuitenkaan myönnä, että nälkä speedwayn puolella vastaavaan saavutukseen olisi nyt pienempi. Päinvastoin: ”Nyt saavutettu mestaruus ei syö millään tapaa nälkääni speedwayn puolella. Olen ajanut tavoitteeni mukaisesti tänä vuonna ehjän kauden useamman maan sarjassa ja kerännyt pisteitä itseäni tyydyttävän määrän. Kun katsoo minkälaisia kuljettajia on tänä ja viime kaudella SGP-karsinnoista itsensä läpi ajanut, koen oman paikkani speedwayn MM-sarjassa täysin realistisena tavoitteena. Siihen tarvitaan tietysti toinen onnistunut kausi perään, mutta lisäksi pitää pari astetta omaa tasoa nostaa. Vaikka maaradan maailmanmestaruus ei tule muuttamaan kuvioitani speedwayssa, se varmasti poikii tarjouksia ensi kaudella maaratakilpailuihin ympäri Eurooppaa. Maaradalla on kuitenkin jääty palkkioissa speedwaysta jälkeen, joten en tiedä vielä kuinka pääsen kilpailuja ajamaan. Kilpaa ajaminen on minun työtäni ja siitä saan palkkani. En osaa vielä edes sanoa kuinka paljon mennyt MM-sarja minulle maksoi, mutta pyörien hankkimisen lisäksi kilpailukohtainen kulu liikkuu jossain 5000 euron tietämillä. Siihen on laskettu mukaan kahden pyörän kuluminen moottorihuoltoineen ja renkaineen. Jos samalla kalustolla lähtee ajamaan avoimia tai kutsukilpailuja, pitää korvauksenkin olla suhteessa kohtuullinen. Olen valmis ajamaan enemmänkin maarataa, mutta kuten sanoin, on tämä samalla minun työ.”

Julkaistu Speedwaysanomissa 8-9/2010. Teksti: Sandra Rakiej / Petteri Pohjola.

(14.10.2010 Speedwaysanomat)

Speedwaysanomat - - toimitus@speedwaysanomat.fi
  UUTISPALSTA
2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012
2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004

SPEEDWAY: Porin Nopea Racing voittoon Seinäjoella
16.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
MAARATA: Jesse Mustosella hyvä vauhti La Reolen MM-maaradalla
16.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: RTC-Racing kotivoittoon Kauhajoella
15.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: SM-liigassa tuplakierros viikonloppuna
13.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Timo Lahti lähellä jatkopaikkaa MM-karsinnoissa
10.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Mad-Croc Speedway voittoon Riikassa
09.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Aarnio ja Mustonen jäivät ilman jatkopaikkaa MM-karsinnoissa
09.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: SM-liiga palaa Latviaan lauantaina
06.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RUOHORATA: Ahlbom 18. EM-semifinaalissa Bielefeldissä
02.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Suomen nuoret kovassa kyydissä U21 EM-semifinaalissa
01.06.2019 - Ratalajiryhmä / SML
MAARATA: Jesse Mustosella vaisu MM-avaus
30.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Kojootit voittoon SM-liigan avauksessa
30.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: SM-liiga alkaa helatorstaina Yyterissä
28.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Salonen ja Säyriö jäivät ilman paikkaa U21 MM-finaaleissa
26.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
MAARATA: Jörg Tebbe SM-kultaan Forssassa
25.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
MAARADAN SM: 75-vuotis juhlafinaali lauantaina Forssassa
23.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Antti Vuolas U21 Suomenmestari
18.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Nuorten SM-finaali avaa lauantaina kotimaan kauden
15.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Suomelle kylmää kyytiä Speedway of Nationsissa
12.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Tero Aarnio jäi lähelle jatkopaikkaa EM-karsinnoissa
03.05.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Lahti ja Mustonen jäivät ilman jatkopaikkaa EM-karsinnoissa
28.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Harjoitusleiri Hyvinkäällä viikonloppuna
25.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Nuorten ja maaradan edustustehtävät
15.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Ilmoittautuminen auki SM-finaaleihin
10.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Kuljettajavalinnat speedwayn edustustehtäviin selvillä
10.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Daniil Ivanov kolmanteen maailmanmestaruuteen - Tomi Tani päätti uransa
01.04.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Tomi Tani MM-pisteille Inzellissä
17.03.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: PM-finaali ruotsalaisten juhlaa, Tani paras suomalainen
09.03.2019 - Ratalajiryhmä / SML
SPEEDWAY: Paperilla SM-liiga on valmis ajettavaksi
24.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Mats Järf jälleen Suomenmestari
23.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Kauhajoella lauantaina SM-finaali
20.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Suomi viides MM-finaalissa
17.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Tani paras suomalainen EM-finaalissa
10.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
RATALAJIT: Kaikilla kesän SM-finaaleilla nyt päivämäärä
08.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: SM-finaalin kuljettajat selvillä
06.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Tomi Tani mukaan EM-finaaliin
06.02.2019 - Ratalajiryhmä / SML
Vuosikalenterit JMS Storesta!
06.02.2019 - Speedwaysanomat
JÄÄSPEEDWAY: SM-finalistit selvillä, Norola karsinnan ykkönen
26.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Kuljettajia valittu edustustehtäviin
22.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: SM-karsinnan kuljettajat selvillä
15.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Suomalaiset jäivät ilman paikkaa MM-sarjassa
13.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
JÄÄSPEEDWAY: Maailmanmestarit lauantaina Kauhajoella
09.01.2019 - Ratalajiryhmä / SML
  MultiCopterCenter.com

Speedwaysanomat

Tilitoimisto Ulla Mursula