Rengastien AUTOTARVIKE OY
EtusivuKalenteriTuloksetPörssiKerhotTiimit ja kuskitUutisetVideotValokuvatBlogiEsittelytSpeedwaysanamat
Kille Lahtinen palkittiin elämäntyöstä


Suomen Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja Esa Maaranen (vas.) pitämässä Tampereella joulukuussa 2008 kiitospuhetta Kalevi Lahtiselle tähän elämäntyöstä speedway-urheilun hyväksi.

Tamperelainen speedwaylegenda Kalevi "Kille" Lahtinen palkittiin 18. joulukuuta 2008 Tampereella elämäntyöstään speedway-urheilun hyväksi. Tampereen Eteläpuiston radalla 1953 alkaen 22 vuoden ajan suuren yleisön suosikkina ajanut, nyt jo 72-vuotias Lahtinen tunnetaan yhä kaupungin kaikkien aikojen yhtenä suurimmista urheilutähdistä.

"Omana aktiiviaikanani ei moottoriurheilua aina pidetty edes urheiluna, vaikka kuljettajalta vaadittiin kovaa kuntoakin. Tällainen tunnustus todella lämmittää mieltä", myönsi Kille Lahtinen kuunneltuaan Suomen Urheilutoimittajain liiton puheenjohtajan Esa Maarasen esittelyä.

Rehdin tunnustuksen Kille sai myös taitoluistelija Kiira Korven isältä, jääkiekkovalmentaja Rauno Korvelta.

"Kille oli suuri taistelija, joka viimeisessä kurvissakin vielä meni väkisin ohi kilpakumppaneistaan. Killen asenne puuttuu useimmilta nykyurheilijoilta, etenkin joukkuelajeissa", jyrisi Korpi juhlayleisölle.

Mäkihypyn ja jalkapallon jälkeen Lahtinen osti ensimmäisen speedway-pyöränsä 1953 syksyllä ja ajoi ensimmäisen täyden sarjan 1954. Eteläpuiston kuuluisa speedwayrata valmistui juuri 1953. Lajista tuli Killen johdolla 1960-luvulla niin suosittu, että Ässien ja muidenkin tamperelaisjoukkueiden ajoja seurasi monasti enemmän maksaneita katsojia kuin läheisen Koulukadun kaukalon jääkiekko-otteluja. Yli 3.000 maksanutta katsojaa nosti tunnelmaa.

"Rata oli keskellä kaupunkia ja kisatapahtuma kesti suurelle yleisölle sopivasti kaksi tuntia. Muutto Eteläpuistosta 60 kilometrin päähän Teiskoon tappoi tamperelaisen speedwayn", harmittelee Lahtinen.

Speedwayssä Lahtinen oli moninkertainen Suomen mestari ja maajoukkue-edustuksiakin kertyi sata. Rataennätyksiä Kille ajoi monissa maissa Pohjois- ja Keski-Euroopassa. Kahdesti Kille selvisi myös EM-finaaliin ja kolmasti maarata-ajoissa.

Ajamisen ohella Lahtinen kunnostautui valmentajana, joukkueenjohtajana, tuomarina, valvojana ja kuului myös Suomen Moottoriliiton hallitukseen. Pelastaessaan henkilökohtaisesti Eteläpuiston radan jatkoajalle 1968 Lahtinen perusti samalla Tampereen Moottorikerhon. Juuri TaMK:n Assien vetäjänä Kille johti tamperelaisajajat Suomen ykkösiksi.

"Erityisesti arvostan englantilaisen speedway-clubin jäsenyyttäni. Olen ainoa siihen kutsuttu suomalainen. Ikäraja on 50 vuotta ja heti sen täytettyäni sain kutsun Clubiin ei poikasia huolitakaan", nauraa Kille Lahtinen.

Raju hirvikolari kilpailumatkalla 1975 pakotti Lahtisen jäämään liian nuorena sairaseläkkeelle, mutta kovakuntoinen mies selvisi hengissä. Nykyään Lahtisen harrastuksiin kuuluvat musiikki ja kuntoiluna joka-aamuinen uinti kesät talvet.

Teksti: Pekka Kuusela
Valokuva: Anna Kuusela
  KALENTERI
Idän Ritarit Racing Ry
Harri "HAKKI" Saari
  Kille Lahtinen palkittiin elämäntyöstä
Jari Mäkinen
Teemu ja Timo Lahti
Speedway team Aarnio
Hopeapiikit
Tommy Flyktman
Pirkan Mooottorimiehet ry
Eastlands Engineering
Rene Lehtinen
Vili Hautala
  MultiCopterCenter.com

Speedwaysanomat

Tilitoimisto Ulla Mursula