Rengastien AUTOTARVIKE OY
EtusivuKalenteriTuloksetPörssiKerhotTiimit ja kuskitUutisetVideotValokuvatBlogiEsittelytSpeedwaysanamat
Rene Lehtinen"Rene Lehtinen tähtää korkealle omalla urallaan!"
Mitä mies on tehnyt ja haluaisi tehdä…

Tärkeimmät tiedot:
Nimi: Rene Lehtinen
Syntynyt: 27.3.1985
Perhe: vanhemmat Leena ja Aulis, sisarukset Anssi, Kaj ja Nina. Oma kihlattu Jenni
Ammatti: autokorikorjaaja, vastavalmistunut
Lempirata Suomessa: Varkaus on hyvä, yleensäkin pehmeä ja pureva rata "Kaikki osaa hyvällä ajaa!"
Saavutuksia 80cc: PM 2. Seinäjoki 2001, Ruotsissa liigamestari -00 ja -01. Suomen Cup mestari kahdesti ja viidesti joukkue PM 3.
Saavutuksia 500 cc: Liigamestari SeMK Kotkat 2005, U21 SM 2. 2005
Edustetut seurat: SeMK, HyMK, Avesta, Hagfors
Maat jossa ajettu: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Englanti, Saksa, Puola

Juuri 21 täyttänyt Seinäjoen Rene Lehtinen valmistautuu parhaillaan armeijan harmaissa tulevaan kauteen. Lisättäköön vielä että kiireiseen sellaiseen. Viikot kuluvat Kauhavalla sotien, ja viikonloput Seinäjoella perheen ja pyörien parissa. Viime kaudella Rene hankki speedwayn rinnalle maaratapyörän, ja onnistuikin pariin otteeseen niin mallikkaasti, että sai karsintapaikan sekä EM- että MM-sarjaan tälle kaudelle. Lisäksi viime kauden hopeatila speedwayn U21 sarjassa on mitä todennäköisemmin poikimassa edustuspaikkoja myös speedwayn puolelle. Armeijan leipää mies joutuu pureksimaan kesäkuun loppuun, ja samoihin aikoihin oman perheen muonavahvuuskin kasvaa yhdellä hengellä. Kevään aikana vähemmälle jäävät Ruotsin sarjakisat alkavat sitten todennäköisesti nekin syyskierroksella. Jotta sanomien lukijat pääsisivät suunnilleen kärryille, kuka maatamme maailman maaradalla edustaa, kävimme Seinäjoella miestä jututtamassa.

Koska aloitit speedway harrastuksen
Seitsemän ikäisenä. Motocrosspyörän sain jo kolmen vanhana, mutta speedwayn aloitin seitsemän ikäisenä. Oltiin käyty katselemassa kisoja, ja veljet oli mukana jääspeedwayhommissa. Mitään suuria esikuvia mulla ei oikeastaan ole. 11 vanhana ajoin ensimmäisen kilpailuni 80cc luokassa.

Mikä on kuljettajan kannalta hienoin hetki kilpailutapahtumassa
Kyllä se on se lähellä ajaminen ja ohitustilanteet.

Miten on harjoittelun laita näin talviaikaan
Armeijassa olen aika paljon käynyt punttisalilla, ja on tuossa sivussa kaikenlaista tullut tehtyä. "Vahingossa" tuli ilmoittauduttua potkukelkkamaratonillekin tänä keväänä. Velihän siinä oli takapiruna, tulipahan käytyä. (mainittakoon että loppuaika oli n. 1h 50min) Lisäksi enduroa käyn ajamassa kun on mahdollista, en kuitenkaan hirveästi.

Kuinka paljon kilpailuja olet tottunut ajamaan
Sellainen puolentoista kilpailua viikossa on viime kausina tullut tahkottua. Tarkoituksena olisi sitä määrää kyllä kasvattaa. Speedwayssa meillä on nyt kaksi pyörää Antigin rungoilla ja Jawan koneilla. Tuoriniemen Veijo on niitä meille tehnyt, ja ihan piakkoin odotellaan niiden paluuta pajalta takaisin talliin. Paikasta toiseen me liikutaan Mersun Sprinterillä pääasiassa, ja hätävarana meillä on pienempi Vito. Tavoitteena olisi tällä kaudella päästä SM-kisoissa A-finaaliin.

Entä tavoite viiden vuoden päästä
Silloin ollaan jo palkintopallilla. Kirkkaammilla mitaleilla ollaan. Kansainvälisesti ajateltuna olisi hienoa jos silloin saisi ajamisesta palkkaa, pystyisi edes jossain määrin elättämään sillä perheensä.

Olet 21-vuotiaana jo siirtymässä maaradalle speedwayn ohella. Mistä innostus siihen
Isä hankki pyörän ja lähdettiin koittamaan. Ensimmäinen kilpailu oli Kauhajoella ja sitten oli pari muutakin ja treenattiin hieman. Se tuntui alusta saakka helpolta, ja erityisesti viime vuonna Vaasan kisan finaali meni tosi hyvin. Nyt ensi kesän karsinnoissa olisi tosi hienoa jos tulisi menestystä, halua ajamaan maailmalle löytyy.

Miten sitten asioita laajemmalti katsottaessa, miten tärkeää speedway tai muu moottoripyöräurheilu sinulle on
Kyllä aina tulee joku moottoripyörä olemaan. Vaikka olisin itse joskus sitten vanhana pyörätuolissa niin sitten ajettaisiin kolmipyöräisellä.

Uran tähänastinen kohokohta ja toisaalta sitten pettymyksiä tai unohdettavia asioita
Kyllä päällimmäisenä positiivisista asioista on tuo viime kauden Vaasan maaratakisa. Se finaali meni siellä niin hyvin. Pettymyksiä on sitten taas ollut nuo U21 karsinnat, niissä ei ole tullut onnistumisia vielä tähän mennessä. Unohdettaviin voidaan lukea Keskisen Jonin onnettomuus muutama vuosi sitten. Harjoiteltiin yhdessä sinä päivänä ja yhtäkkiä Joni tuli takaa ja meni ohi suoraan laitaan. Sen hetken voisi unohtaa.

Seinäjokihan on tällä hetkellä johtava suomalainen speedwaykaupunki. Oletko täällä tähti? Entä onko tukijoita vaikea löytää?
No ei sitä sillain huomaa, tai en minä ainakaan ole sitä miettinyt. (tivaamisen jälkeen selvisi, että lähipubiin kuulemma pääsee jonon ohi). Tukijoita on tullut aika hyvin, pitää varmaan kohta tarrakokoa pienentää tai vaihtaa autoa kun se muistuttaa jo melko lailla joulukuusta. Isoja sponsseja tietysti saisi olla enemmänkin. Halpaahan tämä harrastus ei ole. Tukijoiden lisäksi omat vanhemmat ovat pistäneet peliin paljon, joten kaikki lisätuki on toki tervetullutta. Onneksi meillä on yksi "manageri", isän serkku Kekolan Heikki joka on auttanut tukijoiden hankkimisessa.

Tulevan kauden tavoitteet ovat Renelle siis selkeät. Jatkoon maaradan karsinnoista ja kotimaassa speedwayn SM-finaaliin henkilökohtaisella puolella. Loppukesästä todennäköisesti jatkuvat Ruotsin divarikisat ovat Renelle enemmänkin henkilökohtaista treeniä: "En ota Ruotsissa paljon stressiä vaikka joukkue häviäisikin. Tulen varmasti ajamaan parhaani mukaan, mutta enemmän ajan siellä itselleni ja itseäni kehittääkseni kuljettajana." Suomessa joukkuepuolella Kotkat on selkeä ennakkosuosikki mestariksi. " Kyllä meillä on kova joukkue. Kaikki tietää millä tasolla Kake ja Pätkä ajaa, sitten meillä on minä ja Joni nyt ainakin. Joni on merkattu meille U21-kuljettajaksi, ja tulee todennäköisesti voittamaan muiden joukkueiden vastaavat. Latvian joukkue on hieman arvoitus, saa nähdä millaisia rämäpäitä sieltä tänä vuonna tulee. Kuusankoski tulee varmasti olemaan myös vahva."

Alustavien tietojen mukaan Renen ensimmäinen kansainvälinen ponnistus tällä kaudella on Berliinin kansainvälinen maaratakilpailu 30. huhtikuuta heti Kotkien Daugavpilsin vierailun jälkeen. Maaradan MM-karsinta ajetaan Renen osalta Ranskan Morizessa 7. toukokuuta ja ruohoradan EM semifinaali 27. päivä samaa kuuta. Sanomat toivottaa onnea matkaan!

Teksti ja kuvat:
Petteri Pohjola
Speedway Sanomat
  KALENTERI
Idän Ritarit Racing Ry
Harri "HAKKI" Saari
Kille Lahtinen palkittiin elämäntyöstä
Jari Mäkinen
Teemu ja Timo Lahti
Speedway team Aarnio
Hopeapiikit
Tommy Flyktman
Pirkan Mooottorimiehet ry
Eastlands Engineering
  Rene Lehtinen
Vili Hautala
  MultiCopterCenter.com

Speedwaysanomat

Tilitoimisto Ulla Mursula