Rengastien AUTOTARVIKE OY
EtusivuKalenteriTuloksetPörssiKerhotTiimit ja kuskitUutisetVideotValokuvatBlogiEsittelytSpeedwaysanamat
Suomi Speedway of Nations -finaalissa lauantaina
29.07.2022 - Ratalajiryhmä / SML

Timo Lahti ja Timi Salonen tekivät keskiviikkoillalla Tanskassa suomalaista speedwayhistoriaa, kun he ajoivat ensimmäisessä semifinaalissa Suomen joukkueen lauantaiseen Speedway of Nations -finaaliin.
Lahden ja Salosen lisäksi Suomen ryhmään kuuluu Jesse Mustonen.

Suomen pojat keräsivät yhteensä 34 pistettä ja sijoittuivat toiseksi Australian jälkeen. Kaksi parasta pääsi suoraan finaaliin. Ennakkosuosikki Puola joutui ajamaan vielä Saksaa vastaan, jotta paikka finaalissa avautui.

Pistelasku tässä joukkuekisassa on normaalista speedwaykisasta poikkeava. Voittaja saa neljä pistettä, seuraavat kolme ja kaksi ja viimeinen jää pisteittä. Näin kannustetaan pariajoon ja pisteet voivat mennä paljonkin ristiin. Näin kävi nytkin.

Lahti ja Salonen olivat ensimmäistä kertaa ritsoilla erässä kolme ja vastassa oli Australia, jossa ajoivat GP-kuljettajat Jack Holder ja Jason Doyle. Salonen otti paalupaikan, mutta Holder pääsi hänen ohitseen. Sen sijaan Doyle jäi suomalaisten taakse ja erävoitto tuli pistein 5-4.
Erässä 6 vastassa oli Latvia. Salonen voitti erän. Lahti jäi hännille, mutta pystyi viimeisessä kaarteessa ohittamaan latvialaisen, joten voittopisteet olivat 6-3.
Ukraina oli kolmas vastustaja erässä 10. Siitä pojat saivat hienon kaksoisvoiton. Pisteet 7-2.
Suomen neljäs erä oli kilpailun kannalta ratkaiseva, kun vastaan asettui ennakkosuosikki Puola. GP-sarjaa ajava Patryk Dudek säntäsi kärkeen saaden peräänsä Lahden, Salosen ja niinikään GP-sarjalaisen Maciej Janowskin. Lahti ja Salonen pystyivät pitämään Janowskin takanaan, jolloin pisteet Suomelle 5-4.
Erässä 15 Saksaa vastaan ensimmäinen yritys päätyi keskeytykseen, kun Lahti sai salamalähdön keulaan ja Salonen kaatui, kun Huckenbeckin takapyörä otti hänen pyöräänsä ensimmäisessä kurvissa. Uusinnassa Lahti starttasi jälleen keulaan ja Salonen piti paikkansa kolmantena. Suomi voitti erän 6-3 ja johti kilpailua ennen viimeistä eräkierrosta.
Timi Salonen sanoi varikkohaastattelussa olevansa itsekin hämmästynyt joukkueen menestyksestä. Kisaaminen GP-kuljettajia vastaan ja heidän voittaminen oli nuorelle kuljettajalle mannaa.
Suomen kuudenteen erään, jossa vastassa oli USA, riitti 3 pisteen kerjuu jatkopaikkaan. Nimittäin Ukraina oli hämmästyttänyt yleisöä Marko Lewiszynin voitettua Puolan parin viimeisellä eräkierroksella. USA:n Luke Becker meni startista keulaan ja Lahti ja Salonen perässä. Tässä järjestyksessä tultiin myös ruutulipulle ja Suomi lunasti sensaatiomaisesti suoran MM-finaalipaikan.

Speedway of Nations -finaali ajetaan lauantaina klo 19 alkaen. Kisa näkyy Discovery+ ja Eurosportplayer-kanavilta.

Haastattelussa Timo Lahti sanoi, että hyvä sijoitus antoi itseluottamusta finaaliin. Hän kertoi tienneensä, että Salonen on kehittynyt, mutta ei ollut nähnyt tämän ajavan.
Salonen itse oli innoissaan. Hän totesi, muualla ei edes tiedetä, että Suomessa ajetaan speedwayta ja nyt joukkue kisaa maailman huippuja vastaan.

Torstai-iltana ajetusta toisesta semifinaalista jatkoon pääsivät Ruotsi, Tsekki ja Britannia. Isäntämaa Tanska on automaattisesti mukana finaalissa.

Teksti: Päivi Lahti-Kuusisto